13 ноември 2011

Гладната кокошка и просото

Има-няма и две седмици след местните и президентските избори и кокошките от "Позитано" №20 вече започнаха да сънуват просо. Гребените са наперени, петлите са оперени, перушината е почистена, а гладниците започват да се събуждат от летаргията и да душат въздуха в опит да хванат мириса на власт. Лошо няма, мечтите са безплатни, сънищата - също. 
Странно ми е самочувствието на Станишев след като на четвърти поредни избори е след ГЕРБ. Тоест, колкото и да ми неприятна улично-селската терминология на Бат` Бойко, той си ги бие най-редовно където ги срещне. Два пъти за европарламент, веднъж на парламентарни избори и сега в изборите две в едно. Като бонус - изборите за кмет в София от 2005 насам са като тренировка за него. Серго е лидер на партия, която в последите 6 години  няма спечелени избори, но за сметка на това от пресконференция на пресконференция в изборните нощи е все по-загрижен за демокрацията у нас и все по-уверен, че БСП връща своите позиции и още малко и пак ще се върне доброто старо време с 99,99% ЗА. Да си припомняме ли Полски Тръмбеш?
В един анализ на прима виста споменах, че добрият резултат на кандидат президентската двойка на БСП се дължи не толкова на активната политическа позиция на БСП, колкото на отрицателния (колкото и слабо да е изразен този път) вот. Втори силен фактор е двугодишното живуркане на БСП в опозиция, което все пак доведе до известно избледняване на спомените за изпълненията на Тройната коалиция, обръчите от фирми, формулата 3-5-8 и разпределянето на порциите в държавата. Избледняване, но не и изличаване. 
В същото време розовите сънища на Станишев за връщане на бял кон на следващите избори, страхувам се, ще си останат само розово оцветени мечти и нищо повече. Не само защото поведението на БСП е всичко друго, но не и поведение на опозиция - нарисувана оставка на вътрешния министър при скандала с доходите му, неадекватно поведение при скандала с Калина Илиева и нейната "изненадваща" бременност и още по-изненадваща фалшива диплома. Къде е сега Илиева, какво стана с нея, защо БСП като опозиция не пита докъде са стигнали делата срещу нея, как се работи по изчистването на лицето на България пред ЕС след този гаф?
Мрънкането на Станишев по отношение на фалшифицирането на изборите, натиска, терора и контролирания вот все още си е само и единствено мрънкане. Щели да искат касиране на изборите - ами искай бе, Серго, какво чакаш? Да се закълне Плевнелиев и да му минат 2 години от мандата ли? И направо ми е странно при такива разлики в Смолян, Плевен и Пловдив; при такава документирана байганювщина какво чакаш още, та не си подал искане за касиране на изборите за кмет? 
Е как се виждаш отново начело да държавата, при положение че мрънкаш и се обясняваш като пу*ка, и всичката ти дейност може да се сведе до "Моля, другарко, ама Бойко се бие!".
Бий се и ти бе. Удари поне веднъж, посегни и ти, малко мачизъм и у тебе да видим. Стига с християнското милосърдие, стига си подавал бузи само да те шамарят, а ти да вървиш с гордо вдигната глава напред. Айде поне веднъж го направи, тогава ще видиш наистина хората да гласуват за БСП заради поведението и.
Другото, което недоумявам е тоталната путинизация на БСП като допълнение към пълзящата путинизация на държавата ни. Става въпрос са политическото бъдеще на Георги Първанов.
Винаги съм смятал, да не си ровя блога къде съм го и поствал тук, че един президент, в момента в който сдаде поста си, има ясно предначертана програма - писане на мемоари, изнасяне на лекции, чат пат получаване на разни международни награди и титли "доктор хонорис кауза", участие в евентуални международни инициативи като наблюдател или посредник и срещи с политиците от твоето време, които са също така политически пенсионери като теб. В момента, в който се върнеш в политиката, и си политически труп. Не вярвате ли? Ами смятайте - Валенса, Стоянов, а сега и Първанов. Мъртвороденият проект АБВ очевидно ще престои във фризера толкова, колкото е необходимо да се спаружи съвсем и да го изхвърлят директно на боклука. Мястото на Първанов в БСП е на стената със снимките на председателите на партията - след Виденов и преди Станишев. Не е нито на първия, нито на последния ред. По простата причина, че седне ли на някъде в залата, Първанов ще заприлича на Путин, а Станишев - на Медведев. Просто негласната размяна на реплики ще бъде "Дадох ти кресло на заем за 10 години, време е да ми го върнеш!". 
Без да се отчита факта, че това всъщност ще бъде последната крачка към капсулирането на БСП като лява секта, в която се редуват Станишевци, Добревци, Овчаровци и Масларовки плюс ренегати като Камов и Калфин. 
Докато в същото време резултатите ясно показват необходимостта от нов лидер на БСП, който да използва инерцията от тези избори и в общи линии приличния резултат на левицата и да постави основите на една наистина социална политика. Която да защитава, или поне да се опитва да защитава работниците; която да седне на една маса с представителите на бизнеса и честно и открито да обсъди, договори и приеме ясни правила за работа, осигуровки, трудови договори. 
Що за лидер на социалистическа партия си, когато си заравяш главата в пясъка и се на правиш на ударен и не виждаш практиката да се осигуряват на една заплата, а под масата, под формата на бонуси и прочие финансови гимнастики хората да получават пари на ръка? За тях няма лошо, поне до момента, в който не се пенсионират и не открият, че пенсията им е под 200 лв. И това и по времето, когато и ти си бил министър - председател!
Що за лидер на социалистическа партия си, когато с цел гъвкавост по време на криза се открива практиката на 4 часов трудов договор, а наетите работници в 95% от случаите работят минимум 8 часа (справка - морските курорти).
А въобще, що за партиен лидер си да гледаш как ти крадат процентите, кметските места и спечелените проценти и единственото, което правиш е, да вдигаш малко шум?
Крайно време е БСП или да се реформира кардинално (малко вероятно), или да се разцепи на елитарна малка лява партия, еквивалент на ДСБ и истинска социалдемократическа партия, която да започне отначало, но поне да бъде с нови лица и с ясна политика (на този етап също толкова невероятно).
Чуден ми е този сън на Станишев - как БСП се връща на власт само след две години, а българския народ отчаяно си посипва главата с пепел и се горко разкайва за изборите си от 2009 насам. Очевидно на него си му харесва да си сънува и на яве. А това, което мъдрата българска поговорка не казва пряко е, че сънуваното си остава сънувано. Събуждането е неприятно. И кокошката си остава гладна.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!