23 април 2018

Моите съмнения

Няколко неща не ми изглеждат логични в случая с Десислава Иванчева.

  1. По думите на Петър Георгиев, председател на КОНПИ, "... Иванчева много се пазеше". От една страна имаме Иванчева, която много се пази и внимава, от друга имаме Иванчева, която отива да си вземе подкупа посред бял ден в центъра на София, в кафене и го разнася в кашон в багажника на колата си. Нещо не е наред в картинката тука.
  2. Понеже прокуратурата (дори и специализираната) има ограничени финансови ресурси (сиромашка ни е държавата) и няма възможността да извади 70 000 евро за подкупа, парите са осигурени от изнудвания бизнесмен.  Странно ми е защо прокуратурата бърза да му върне парите, те все пак са основно доказателство. Поне известно време този човек не би трябвало да разчита на тях, особено след като се е навил да участва по този начин в ареста на Иванчева. И не на последно място - върнати ли са или не са? На хората колите с години им висят по РПУ-тата като доказателства за различни престъпления, тук няма два дни да почакат.
  3. Не ми се връзва поведението на самата Иванчева - година и половина кмет, ако вземаше щеше да се чуе в началото още. Нелогично ми звучи година и половина да се пазиш и изведнъж да бръкнеш в кацата с меда с двете ръце. Ако Иванчева беше вземала подкупи и от други "инвеститори" сега би трябвало да има лавина от потърпевши от нея, които да обясняват колко и кога са и дали. Единственото, което има е, разни оплаквания за забавени преписки.
  4. Какъв е тоя Петко Дюлгеров, откъде се взе, защо точно той? Защо Иванчева ще е в комбина с бивш кмет на Младост, отстранен от ГЕРБ точно за корупция? 
И още нещо: типично по български, като се обърна каруцата и изведнъж се появиха разни компетентни играчи: Кадиев и Вапцаров, които имали информация, ма си траели; главният архитект на София Здравко Здравков и той се оказа много осведомен. Странно, как тия хора имат информация за нещо нередно, но си траят. Преди да "хванат" Иванчева ни дума от тия, сега всички вкупом се втурнаха да обясняват колко много знаели и как отдавна били наясно що за стока е кметицата на Младост.
И на не последно място, съвместната пресконференция на шефовете на специализираната прокуратура и КОНПИ, на която пред медиите се обясняваха как имали железни доказателства, мечта за всеки прокурор. И това пред медиите, не пред съдията. Практиката у нас показва, че колкото по-боса е прокуратурата, толкова по-активна е пред медиите. А после в съда доказателствата или липсват, или падат. 
А накрая, нещо което ми изглежда логично.
Цялата тая история много ми прилича на активно мероприятие, целящо да отстрани Десислава Иванчева. Не знам до колко е намаляло строителството в Младост откакто тя е кмет, но след арестуването и и евентуалното и отстраняване се опасявам, че ще се юрнат като башибозуци да строят. И сега всичко ще е на чисто, Здравков ще сложи една благоприлична маска, ще застане мирно и ще каже "Ама инвеститорите ...".
А "инвеститорите", това от свои канали го знам, много често са спонсори точно на ГЕРБ. 
И ме притеснява друго, че тая история: ако цялата история с подкупа е постановка, в което се съмнявам, това е много сериозен знак към всички опоненти на ГЕРБ: не ни се пречкайте, за да не пострадате.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

За Бога, братя, коментирайте!